Calle Norlén

Calle Norlén med regissören Edward af Sillén på Oscarsteatern.

Calle Norlén är en av Sveriges mest eftertraktade manus- och sångtextförfattare samt översättare av musikaler och pjäser. Calle är också krönikör och en av ”Spanarna” i P1. 

 

I tre decennier har Calle Norlén varit textförfattare i otaliga scenproduktioner och teveshower. Ofta kan man höra Calles verk på flera scener samtidigt.

 

2016 skrev Calle dialog och skapade tillsammans med ABBA-Björn Ulvaeus och regissören Roine Söderlundh upplägg, story och karaktärer till ’Mamma Mia – the party’, succékonceptet på Tyrol i Stockholm som flyttades till Rondo i Göteborg 2020 och 2019 expanderade till O2 i London som första anhalt ut i världen. 

 

Det långa och nära samarbetet med Sissela Kyle har bland annat resulterat i hyllade föreställningarna ’Etta på listan’ 2019-2022 samt ’Dina dagar är räknade’ 2008-2009, för vilken Sissela och Calle belönades med varsin Guldmask och fick dela på Karl Gerhard-stipendiet.

 

Björn Skifs, Lena Philipsson, Måns Zelmerlöw, Magnus Uggla, Peter Jöback, After Dark och Robert Gustafsson är bara några exempel på artister som gärna anlitar Calle. 

  

Norlén Nielsen Nilsson

Nilsson in och Nielsen ut. Artisterna avlöser varandra i Calles textfabrik. (december 2018).

Genom samarbetet med regissören Hans Marklund förgyllde Calles texter i princip alla shower på Hamburger Börs mellan 1988 och 2006 - inte minst långköraren REA där Calle var huvudförfattare de första tio säsongerna. 

 

Genombrottet som textförfattare kom 1991 med revyn ”Flott & Lagom” och som översättare har han haft stora framgångar sedan debuten med "Little Shop of Horrors": "Art", "Producers", "Next to Normal", "Priscilla", "Sweeney Todd", "Chicago", "Bullets over Broadway", "Billy Elliot", "Kinky Boots" m fl. 

 

För tevepubliken blev Calle känd i början av 90-talet, då han tillsammans med Göran Everdahl babblade i baren och visade samtidssatiriska kortfilmer för Stina i tittarsuccén ”Dabrowski”. 

 

1999 blev hans homohandbok ”Bög – så funkar det” mycket uppmärksammad och räknas i dag som en gayklassiker. 

 

I grunden är Calle journalist; uppmärksammades för sina vassa och humoristiska betraktelser i Vecko-Revyn i slutet av 80-talet och knöts snart till Expressen, där han hade egen sida i fyra år och därefter varit krönikör i olika omgångar, precis som Aftonbladet, Dagens Nyheter samt diverse fack- och specialtidningar. 

 

Född och uppvuxen i Umeå, där han producerade tidningar och revyer från barnsben. Vann som 16-åring Sverigefinalen i Barnens Dags talangtävling ”Nya Ansikten”, som ena halvan i playbackduon ”Small & Tall”. Sedan dess föredrar han dock att sitta i publiken när hans sceniska verk framförs. 

 

Flyttade till Stockholm 1980, bodde i New York 1993-94 och började pendla till Barcelona 1999. Sedan 2013 har Calle en skrivarlya i Sitges, varifrån han periodvis distansarbetar för svenska uppdragsgivare. 

  


- Lyssna på Calle som Dagens Gäst i P4 Extra 2020 (scrolla fram ca 28 minuter)

- Se intervju med Calle om Oscarsrevyn i Nyhetsmorgon 2016.